Írj emailt a Tankerületednek!

Állj ki a tanáraidért!

Szeptember eleje óta több polgári engedetlenségben résztvevő pedagógus is fenyegető leveleket kapott tankerületüktől. Küldj emailt a tankernek vagy a Klebelsberg Központnak, hogy megmutasd, támogatod a tanárokat!
Egy kattintással el tudod küldeni az alábbi szolidaritási levelet az általad kiválasztott tankerületnek, de ha nem tudod melyik tankerülethez tartozol, vagy bármi probléma merülne fel a gombbal, kézzel is ki tudod másolni a levél tartalmát. Ha szeretnéd, írd alá a levelet saját neveddel!
Az alábbi gomb a kiválasztott tankerületen kívül a Klebelsberg Központnak is elküld minden emailt.
Az emailban a szervezői cím is meg van jelölve, hogy tudjuk hányan küldtek emailt, de ha nem szeretnéd, akkor távolítsd el a BCC-ből. Ha elküldted, de szeretnéd hogy töröljük az emailt amit megkaptunk, írj a diakokatanarokert@gmail.com címre!
Küldés
VAGY
Címzett:
ugyfelszolgalat@kk.gov.hu
CC:
ugyfelszolgalat@kk.gov.hu
BCC:
diakokatanarokert@gmail.com
Tárgy:
Szolidaritási nyilatkozat
Tisztelt Tankerületi Vezető!

Szeptember eleje óta, Ön és/vagy az Ön kollégája fenyegető levelet küldött több polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusnak is. Mint felelős állampolgár elutasítom a pedagógusok e méltatlan kezelését, kiváltképp Maruzsa Zoltán államtitkár Úr cinikus és álszent megnyilvánulását a tanárok polgári engedetlenségével kapcsolatban, melyben absztrakt morális szabályokra hivatkozva félemlíti meg, az amúgy is méltatlan bánásmódban részesülő tanárokat.

Az oktatást egy felelős politika alapjának tartom, ezzel szemben, a kormány és az állami szervek hozzáállása a kérdéshez közel sem elégséges. Kérem, mielőtt legközelebb ilyen és ehhez hasonló megfélemlítő eszközökhöz nyúlna vegye figyelembe a következő tényezőket:

  • Egy kezdő pedagógus bére gyakran alig éri el a garantált bérminimumot melynek értéke nettó 173.000 Ft, míg konkrét béremelési terv jelenleg nem született meg, egy rohamosan dráguló, inflációs gazdasági helyzetben;
  • A legtöbb főmunkaidőben dolgozó pedagógus a törvényben előírt maximális 26 órát tart egy héten, de a valóságban megtartott órák száma a fokozott tanár hiány miatt ennél magasabb. Figyelembe véve továbbá az órákra való felkészülést és egyéb adminisztrációs feladatokat, egy tanár munkahete akár az 50 órát is elérheti;
  • A 2022. évi V. törvény 14. §-a súlyosan korlátozza a pedagógusok sztrájkjogát így a fentebb említett problémák elleni jogszerű fellépést a gyakorlatban szinte ellehetetleníti. Emlékeztetném, hogy az Alaptörvény deklarálja, hogy a sztrájk alapjognak számít és mint olyat korlátozni csak törvényesen legitim céllal és arányosan lehet.

Kérem, a fentebb említett okok miatt tartózkodjon az elégedetlen tanárokkal folytatott cinikus és szakszerűtlen kommunikációtól, helyette kezdeményezzen diskurzust az Önhöz tartozó tankerület iskoláinak tanáraival, diákönkormányzataival és a legnagyobb tanár szakszervezetekkel.


Tisztelettel,
Egy oktatásért aggódó állampolgár

Email szöveg másolva ✔️
Sikertelen másolás ❌

Most már nem csak fenyegetnek, cselekednek - cselekedj te is!

Szeptember 30.-án a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgtak 5-8 tanárt az engedetlenségben való részvételért.
Küldjetek üzenetet a belső-pesti tankerületnek, ahová a Kölcsey tartozik, ha nem tetszik a nagyurak/hölgyek hozzáállása!